Potjestip

Toch eventjes een toelichting bij mijn commentaar daar.

Ik heb een grote schoonfamilie. Jef en Tuur zijn nummer 8 en 9 in een rij van 10 kleinkinderen (tussen 3 maanden en 18 jaar oud). Er is dus een rijke verzameling baby-peuter-kleuter-…-puber ervaringen ter beschikking. Ik moet toegeven dat zoveel ervaring en spontane raad me vooral onzeker maakte in het prille moederschap en me soms verhinderde om mijn eigen weg te zoeken daarin, maar het heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen.

De beste tip tot nog toe kwam van superman zijn oudste zus en haar man. Ze hebben 4 kinderen en zijn in hun eentje dus verantwoordelijk voor bijna 50% van de totale verzameling kleinkinderen. Daarenboven staan ze allebei in het onderwijs (lagere school), heeft zij jarenlang les gegeven aan kindjes met autisme, en is zij nu verantwoordelijk voor de volledige begeleiding van de school in het lesgeven aan deze doelgroep. Als ze raad geven in het kinderdomein, heb ik de neiging om toch eens goed te luisteren 🙂

Toen ik Jef klaar vond om te beginnen met potjestraining, nu ongeveer een jaar geleden, gaf ze me de tip om dag- en nachttraining op hetzelfde moment te starten. Het opdelen in twee fasen brengt alleen maar verwarring voor een kind. Ik vond het heel logisch klinken, al kon ik me op dat moment niet voorstellen dat het zou lukken, aangezien Jef steeds ’s morgens met een volle pamper wakker werd. Een succespercentage van 100% bij nichtjes en neefjes was voor mij genoeg bewijs om het toch te proberen.

Het nam een weekend in beslag om hem het concept van een potje bij te brengen. Hij begreep snel, door het volledig verbannen van de pamper overdag (ook al gingen we op uitstap), en met de hulp van stickertjes, dat kleine en grote boodschappen in het potje dienden terecht te komen. Toen ook zijn eerste pamperloze crèchedag goed verlopen was, gingen we voor de eerste pamperloze nacht. Ik was voorbereid op een hectische nacht en had reserve pyjama’s en onderlakens klaar liggen op de gang. Het bleek allemaal niet nodig. Nachttraining verliep nog makkelijker dan dagtraining.

De eerste avond hebben we hem wakker gemaakt toen we zelf naar bed gingen, maar dat hebben we maar één keer gedaan toen een droge nacht het resultaat was van onze eerste poging. Het manneke zat trouwens zo verdwaasd op het potteke, er kwam geen druppel uit.

Maar soit, om maar te zeggen dat het geen kwaad kan om het eens te proberen. Je zou niet de eerste zijn bij wie het lukt. En denk nu vooral niet dat we hier ’s nachts nog nooit lakens hebben ververst 🙂

11 gedachten over “Potjestip

 1. En ook ik heb deze tip gevolgd bij onze dochter Enna op aanraden van mijn zus en haar schoonzus. Toen grote zus afkwam met de tip klonk het wel heel logisch aangezien onze zoon Aaron bij zijn zindelijkheidstraining inderdaad zowel overdag als ’s nachts proper was, maar omdat ik toen de tip nog niet gekregen had en ik dat eigenlijk niet durfde om hem meteen ook ’s nachts zonder pamper te laten slapen, heeft het nog meer dan een jaar geduurd om hem ook ’s nachts proper te krijgen, want voor hem was het een gemak om ’s morgens als hij wakker werd in zijn pamper te plassen ipv. op het potje. Dus bij onze dochter nu een goede 3 maand geleden toen ze twee jaar en 2 maanden was hebben we het geprobeerd volgens de methode van grote zus en haar schoonzus en dat is perfect gelukt. Op een goede twee dagen was ze overdag proper en meteen hebben we het dan ook ’s nachts geprobeerd en sindsdien zijn wij uit de pampers. En natuurlijk hebben we hier ook soms eens een ongelukje, maar dat is maar meer dan normaal.

  Like

   • Allez, fijne tip, zal ik ook eens proberen zie. Janne was eerst zindelijk voor de pipi, maar voor het groot toilet had ze dagelijks accidentjes. Eens dat in orde was, was ze ook ’s nachts zindelijk. Met wat geluk ben ik over een paar maanden ook uit de pampers, wiew!

    Like

 2. tadeusz was ’s nachts eerder droog dan overdag. nu heeft hij soms nog ongelukjes overdag, maar ik heb nog maar twee keer lakens moeten verversen op twee jaar tijd!
  idd, soms gaat het makkelijker dan je denkt met die kinders…

  keilief van die videofoon trouwens! ik denk dat je annellisen wel heel blij gemaakt hebt!

  Like

  • @ Ysabje: An was heel dankbaar en ik was heel blij dat die videofoon die nutteloos stond te wezen bij mijn ouders wel een heel mooi doel kreeg. En wat die kinders betreft, waarom moeilijk maken als het ook makkelijk kan hé.

   Like

 3. Groot gelijk: 2 dochters voorgaand, en nu een derde die net droog begint te worden, en dit principe heeft al twee keer gewerkt. 2 natte broekjes in 12 jaar tijd. Ha!

  Like

 4. Pingback: LienWeb » Potjestraining: de all-the-way methode.

 5. Pingback: Bye Bye Baby « Ineken

 6. Ik lees dit postje nu pas. Onze meid is 4 en overdag droog sinds ze 2,5 was (wel met een terugval tijdens mijn zwangerschap + toen ik laatst zo ziek was), maar ’s nachts… Dat zal nog lang duren. Dit weekend sliep ze eens zonder pamper (eerder per ongeluk) en ze werd plots wakker in een nat bed, met heel wat drama (van haar kant) tot gevolg. Weet niet goed of ik me zorgen moet maken. Ik was naar het schijnt pas 5 toen ik zonder pamper kon slapen…

  Like

  • @ Missfolies: Toen ik na drie weken elke nacht lakens verversen begon te twijfelen aan de strategie, heb ik nog eens googlegewijs rondgesnuisterd en las toen ergens als ze er na 2 maanden niet mee weg zijn, ze er nog niet rijp voor zijn. Dat gaf me een beetje een richtlijn. We hebben één avond geprobeerd hem terug een pamper aan te doen, maar dat bracht hem helemaal in de war … wat ook al een reden was om door te zetten. Het is langzaam maar zeker verbeterd en ik denk dat we nu ongeveer wekelijks een ongelukje hebben. Wat al een hele verbetering is. Hij begint ook ’s nachts wakker te worden omdat hij moet plassen. Het duurt gewoon allemaal wat langer dan bij Jef, maar als ik Jef zijn verhaal vergelijk met de verhalen van vriendinnen, dan was dat echt een uitzondering. Eén van die vriendinnen haar dochtertje van 7 is er trouwens pas recent mee weg. Ze gaf zelf aan dat het plots wel lukte omdat ze zo graag bij een vriendinneke wou gaan slapen. Straf hé. Komt wel goed.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: