Mijn shortcuts

Het valt hier heel goed mee met het draaiende houden van alle borden. Mijn beslissing om niet meer full-time te werken heeft daar alles mee te maken natuurlijk. Ik heb meer tijd, al heeft het volgens mij veel meer te maken met de energie die ik kreeg door bewust voor vrijheid te kiezen, en mijn prioriteiten te herschikken naar wat juist aanvoelt.

En toch. Zelfs mét extra tijd en energie blijft uitstelgedrag mijn te bekampen boosdoener.

Desalniettemin (mooi woord hé), op vraag van Lilith, mijn shortcuts, van puur praktisch naar licht filosofisch:

  • Je vindt me zelden in een supermarkt. Ik doe al ongeveer 10 jaar mijn boodschappen via Collect & Go en ben nog steeds hevige fan. De website werd recent helemaal vernieuwd en is voor het eerst echt gebruiksvriendelijk te noemen. Je krijgt bij het ophalen trouwens vaak een “cadeautje van onze leverancier”, wat altijd meegenomen is. Bovendien weinig last van impuls-aankopen, makkelijk om prijzen te vergelijken en uren tijdswinst. Alleen maar win-win-win. Zware fan ikke.
  • Ik kook hoofdzakelijk vers. Het is wat ik meekreeg van thuis uit. Wat ik gewoon ben. Het enige voorgemaakte wat hier, naast spinazie en appelmoes, in huis komt zijn de Sacla pastasauzen (jammer genoeg niet verkrijgbaar in Colruyt). Arrabbiata en Peperoni e Melanzana zijn onze favorieten. Ideaal voor als je weinig tijd hebt en toch lekker en stevig wil eten. Favoriete receptjes, eentje met en eentje zonder vlees, zijn: 1. Spekjes of chipolataworst in stukjes bakken, paprika- of courgetteblokjes meebakken, arrabbiatasaus en beetje passata toevoegen. Laten pruttelen. Gekookte pasta naar keuze toevoegen, goed mengen en tot slot op je bord vers geraspte parmezaan erover. 2. Champignons of bloemkoolstukjes bakken, peperoni e melanzanasaus toevoegen, beetje room, melk of water (naargelang de gewenste vettigheid) toevoegen. Laten pruttelen. Gekookte pasta naar keuze toevoegen, goed mengen, en tot slot feta erover kruimelen.
  • Mijn thermomix, een cadeau van mijn ouders. Ik gebruik hem niet zoals het hoort (daarvoor moet je bij mijn mama en zus zijn), wat zonde is gezien zijn kostprijs, maar ik heb er wel al honderden liters soep in gemaakt. Op 20 minuten heb je een fluweelzachte, verse soep met amper afwas.
  • Over afwas gesproken. Investeer in een goede afwasmachine. Als het een goede is, dan is het niet nodig om alles af te spoelen vooraleer het erin gaat, wat trouwens waterverspilling is.
  • Van was sorteren een gezinstaak maken. Wij hebben de wastassen van Brabantia in verschillende kleuren. Heel handig. Mijn mannen weten (leren) dat ze donkere kledij en jeans in de zwarte tas moeten deponeren, gekleurde kledij in de rode, … Een recent systeem dat voorlopig blijkt te werken.
  • Strijken. Niet aan mij besteed. Het is het enige wat ik uitbesteed. Ik spaar op ongeveer twee weken tijd één mand strijk bij elkaar (tip: kies een man die geen hemden draagt voor de job). Ongeveer 90% van alle wasgoed wordt gevouwen. Ik probeer gedisciplineerd te vouwen wanneer ik het uit de droogkast haal (zelden dus). Ik weet ondertussen dat ik op 15 minuten een volle mand kan vouwen. Dat heb ik eens getimed. Het motiveert me om er aan te beginnen, nu ik weet dat het geen uur in beslag neemt, ook al voelt dat zo aan.
  • Minder. Onze jongens hebben een beperkte garderobe, maar wel van “een betere” kwaliteit (bah, wat klinkt dat bekakt). Al hun kleren passen in twee grote schuiven. Minder was, en helpt als je niet van plan bent te strijken. Dat ze, ondanks hun leeftijdsverschil, dezelfde maat dragen, maakt het makkelijker om dit systeem vol te houden. Ook wat speelgoed betreft proberen we het less is more principe toe te passen. We spelen wel vals door naast de bloemisterij te wonen, wat op zich een zalige speelplek is.
  • Alles (of toch veel) heeft hier een vaste plaats. Klinkt saai, maar is de enige weg naar snel opruimen, wat ik de jongens van jongs af aan geleerd heb.
  • Samen dingen doen. Het gaat sneller en is gezelliger. Samen koken, samen opruimen, samen in de tuin werken, …
  • Loslaten. Ik denk vaak: morgen is een nieuwe dag!

Voila, dit moet de meest atypische-ineken-post-ever zijn.

Deze post kadert in het #boostyourpositivity project, lees er meer over bij Lilith en Oon.

2 gedachten over “Mijn shortcuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: